Jednostavnim testom od 30 sekundi doznajte jedete li previše hljeba i tjestenine

0
100

Ako imate problema s prekomjernom težinom, sigurno ste se često zapitali zašto ste dobili toliko kilograma. Možda i ne jedete previše, ali vam se doslovno sve što pojedete odmah ‘zalijepi’.

Iako na debljanje uglavnom utječe koliko i što jedete, za vašu prekomjernu težinu može biti kriv i stres ili pak nedostatak sna. No, ono što je neprijatelj broj 1 svakoga organizma jest šećer kojeg često prekomjerno unosimo, a da toga nismo ni svjesni.

Tu su i masnoće, a debljamo se definitivno i od ugljikohidrata, spojeva koji uglavnom sadrže škrob i šećer, koji su glavni krivci za nakupljanje kilograma. Kada se odlučuju na dijetu, ljudi uglavnom prvo izbacuju baš ugljikohidrate jer znaju da kruh, tjestenina i riža debljaju. No, je li to baš uvijek tako?

Kako biste otkrili jedete li previše ugljikohidrata, dr. Xand van Tulleken savjetuje da provedete jednostavni 30-sekundni test, piše Daily Mail. – Nisu svi ugljikohidrati jednaki, neki su jako dobri za nas, dok su drugi jako loši za naše tijelo jer nas debljaju, povećavaju rizik za dijabetes i čak prijete našoj plodnosti – kaže on. – Kada sam naučio kako jesti ugljikohidrate mnogo sam lakše kontrolirao svoju težinu – dodaje on.

Njegov test vrlo je jednostavan.Uzmite običan kreker i počnite ga žvakati dok ne počne mijenjati okus od blagog keksa do poprilično slatkog. Ako se okus promijeni u manje od 30 sekundi, vaše tijelo vrlo učinkovito obrađuje ugljikohidrate. No, ako kreker u 30 sekundi ne promijeni okus, trebate razmisliti o prehrani s manje ugljikohidrata – kaže on i objašnjava:

– Ako osjetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaše tijelo vrlo učinkovito obrađuje ugljikohidrate i koristi ih za energiju te možete uzimati 250 grama na dan, odnosno oko 4 kriške kruha s cjelovitim žitaricama. Ako je za promjenu okusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljikohidrata na dan. No, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne biste trebali jesti više od 125 grama ugljikohidrata na dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here