Zbog velikog broja kritika, Facebook ukida jednu od opcija

0
96

Facebook će u narednoj nedjelji ukloniti opciju trending vijesti koja se nalazila na desnoj strani desktop verzije ove popularne društvene mreže.

Razlog za ovakvu odluku jeste veliki broj kritika koje su već dugo upućivane menadžmentu Facebooka, uz tvrdnju da je riječ o beskorisnoj opciji i da se u trending vijestima najčešće nađu one lažne.
Ova opcija bila je dostupna korisnicima pet zemalja i od klikova medijske kuće su imale udio zarade od 1,5 odsto.

Kompanija trenutno testira druge načine “dostavljanja” popularnih, najnovijih, ali i drugih kategorija, kakve su na primer lokalne vijesti.

Bivši urednici Facebooka rekli su da su negodovanja o trending vijestima počela 2016, i dodali da su imali pravo na uređivanje naslova, i priznali su da su “rutinski potiskivali” konzervativne priče.

Mnogim korisnicima ove društvene mreže bilo je teško da zamisle da će Facebook moći da zamijeni Twitter kada je riječ o plasiranju vijesti. Opcija trending vijesti je ovoj platformi pomogla da brže prikupi informacije, ali, to nije navelo ljude da se naviknu na takav način informisanja i veruju u objavljen sadržaj.

Facebook je objasnio kako će uklanjanje trending vijesti dati priliku novim novinarskim proizvodima. U njihovom obrazloženju nije jasno navedeno da li će na ovom dijelu Početne stranice (“News Feedu”) biti uvedena sasvim nova opcija ili će ipak biti riječ samo o drugačijem načinu distribucije vijesti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here